Jakie mięso wybierać, by zdrowo żyć?

Mięso jest jednym z tych składników pokarmowych, których wielu z nas nie umie sobie odmówić. I nie ma w tym niczego złego, pomijając oczywiście kwestie światopoglądowe, gdyż mięso jest doskonałym źródłem białka, tłuszczów, a także witamin – przede wszystkim tych z grupy B. Jednakże, by mieć pewność, że odżywiamy się zdrowo, powinniśmy sięgać po mięso, które samo w sobie jest zdrowe. Jakie zatem wybierać? Jeśli chodzi o gatunki, szczególnie polecane jest mięso wołowe. Jest ono bowiem najbezpieczniejsze – także na surowo, a przy tym najbardziej bogate w walory odżywcze. Co oczywiste, dobrym pomysłem są również ryby. Warto również sięgać po chudy drób – na przykład po indyka. Jeśli jednak chodzi o mięso drobiowe, warto sięgać po to hodowane ekologicznie, aby uniknąć styczności z antybiotykami czy sterydami. A co poza tym? Warto oczywiście stawiać również na rzeczy takie, jak baranina czy jagnięcina. A jeśli chodzi o wieprzowinę, powinniśmy sobie ją ograniczyć, gdyż jest i bardzo tłusta i dość niezdrowa.

Comments are closed.