Dieta cukrzycowa

Czasami zdarza się, że zmagamy się z jakąś dolegliwością albo chorobą, podczas której musimy zwracać szczególną uwagę na to co jemy, jak często jemy i ile jemy. Jedną z takich chorób jest cukrzyca, która potrafi siać w organizmie spore spustoszenie, będąc niczym cichy zabójca. To właśnie tak określa się tą chorobę – zbyt dużą ilość cukru nie daje o sobie znać, a kiedy już się objawi może być za późno, tymczasem kiedy cukru jest zbyt mało, może dochodzić nawet do nagłych zasłabnięć. Na czym polega jednak dieta cukrzycowa? Przede wszystkim dieta cukrzycowa nie jest to dieta odchudzająca, ale dieta zdrowotna, którą stosuje się aby utrzymać dobry stan naszego zdrowia a nie na przykład stracić zbędne kilogramy. Oczywiście strata kilogramów zwykle jest tutaj skutkiem ubocznym i to bardzo korzystnym dla osób w tym stanie. Nawet nie cierpiąc na cukrzycę możemy stosować się do zasad tej diety po prostu po to, aby żyć i jeść zdrowiej. Głównym założeniem tej diety jest przestrzeganie dziennej dawki kalorii i wystrzeganie się produktów, które zwiększają ilość cukru we krwi, szczególnie gwałtownie, a więc na przykład białe pieczywo czy smażone na tłuszczu mięso.

Dodaj komentarz