Dieta a cholesterol

Powszechnie uważa się, ze osoby szczupłe o zgrabnej sylwetce, to okazy zdrowia. Jednak nic bardziej mylnego. Posiadanie nienagannej figury może być zasługą uwarunkowań genetycznych, bądź też szybkiej przemiany materii w naszym organizmie. Pomimo tego złe nawyki żywieniowe mogą powodować podwyższoną zawratość cholestreolu. Jego odkładanie się w tętnicach i żyłach prowadzi do ich niewydolności i chorób.

 

Spożywając produkty bogate w choleterol narażamy siebie na choroby układu krążenia i serca. Ich objawy mogą się ujawniac dopiero po kilku lub kilkunastu latach. Dzisiejsza dieta ma wpływ na nasze przyszłe zdrowie i kondycję fizyczną. Cholesterol w diecie powienien być ograniczany do minimum. Istotne jest eliminowanie z diety tłustych dań, smażonych, czerwonego miesa i alkoholu. One bowiem są głównym żródłem cholesterolu dostarczanego do organizmu. Dbając o niski poziom cholesterolu równocześnie jesmy produkty małokaloryczne, dzieki czemu utrzymanie zgrabnej sylwetki nie będzie stanowić dla nas problemu.

Dodaj komentarz