Dieta a wzrok

Nasze nawyki żywieniowe, a w szczególnośc ich drastyczna zmiana mogą mieć różnego rodzaju nieporządnae skutki uboczne. Dieta, pomijając to, że ma na celu zrzucenie zbędnych kilogramów , może skutkować się pogorszeniem naszego stanu zdrowia. I tak na przykład jeżeli jesteśmy amatorami duzej ilości białego chleba, słodyczy, niełuskanego ryżu, narażamy swój wzrok na AMD; przewlekła choroba oczu.

 

Uniemożliwia ona prowadzenie samochodu, utrudnia rozpoznawanie twarzy, aż w końcu prowadzi do ślepoty. Dieta może mieć zbawienny wpływ na wzrok, jeżeli będzie bogata w warzywa i owoce. Szczególnie korzystnie na nasze oczy wpływają: żurawina, malwa, aronia, wiśnie, czerwona kapusta. Produkty te zwiekszaja wytrzymałość naczyń włosowatych w oku, przez co jest ono lepiej zaopatrzone w krew, dzięi nim również lepeij widzimy po zmroku Ważna jest rozwaga przy doborze diety, przewidywanie skutków niewłaściwego odżywiania.

Dodaj komentarz